Výživa / Mlieko a mliečne výrobky

Mlieko a mliečne výrobky sú hlavným zdrojom vápnika v potrave. Nedostatočná konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov môže mať nepriaznivý vplyv na zdravie kostí a zubov.

Mlieko a mliečne výrobky sú zdrojom bielkovín, tukov, riboflavínu, jódu, vitamínu B12, horčíka, selénu, vitamínu B5, vitamínu D a A  a zinku či draslíka.

  • Horčík napomáha pri transkripcii DNA, syntéze bielkovín, nervovo-svalovom prenose a svalovej kontrakcii.
  • Jód v potrave je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy, nakoľko je základnou zložkou hormónov štítnej žľazy.
  • Vitamín A hrá dôležitú úlohu pri zdraví pokožky, zraku, reprodukcii či imunite.
  • Vitamín D hrá dôležitú úlohu pri rovnováhe vápnika či imunitnej funkcii.
  • Vitamín B12 je dôležitý pre fungovanie nervového systému.

Obsah živín sa líši podľa typu mliečneho výrobku (napr. syr či jogurt majú odlišné zloženie živín).

Konzumácia mliečnych výrobkov (najmä jogurtov a nízkotučných mliečnych výrobkov) je spojená s nižším rizikom vzniku diabetes mellitus 2. typu.

Predpokladá sa, že mliečne výrobky majú priaznivé zdravotné účinky na telesnú hmotnosť, glukózu či hypertenziu.

Mliečne výrobky konzumované v detstve zlepšujú mineralizáciu kostí a dospelí, ktorí v detstve konzumovali viac mlieka, mali lepšiu hustotu kostí.

V súčasnosti sa vo vyspelých krajinách deťom mladším ako 9 rokov odporúča konzumovať ∼500 ml mliečnych výrobkov a dospievajúcim > 600 ml mlieka/deň.

Mlieko

Poskytuje živiny, ktoré prispievajú k zdraviu kostí. Príjem mlieka a výrobkov z neho sa považuje za faktor, ktorý podporuje dobrý spánok, a taktiež za faktor, ktorý pozitívne vplýva na fyzické a duševné zdravie.

Má vysoký obsah bielkovín, vápnika, vitamínu B12, riboflavínu a jódu.

Je zdrojom draslíka, fosforu a vitamín B5 a mastných kyselín.

Plnotučné mlieko má 3,7% tuku, a mlieko odstredené má nízky obsah tuku (0,3% až 1,8%).

Syry

Majú vysoký obsah bielkovín. Plnotučné tvrdé syry (ale nie so zníženým obsahom tuku) sú dobrým zdrojom vitamínu A, ale sú považované za potraviny s vysokým obsahom tukov.

Poskytujú živiny, ktoré prispievajú k zdraviu kostí a konzumácia taktiež súvisí s redukciou zubného kazu u detí.

Fermentované mliečne výrobky

Predpokladá sa že kyselina gama-aminomaslová sa podieľa na zlepšení kvality spánku pri konzumácii fermentovaných mliečnych výrobkov.

Konzumácia fermentovaných potravín je spojená so zníženým rizikom diabetes mellitus 2. typu, metabolického syndrómu, srdcových chorôb spolu so zlepšenou reguláciou hmotnosti.

Konzumácia jogurtov a iných fermentovaných potravín môže zlepšiť črevné zdravie, a môže byť tiež užitočná pri liečbe infekčnej hnačky či znížení trvania a výskytu respiračných infekcií a posilnení imunitných a protizápalových reakcií.

Fermentované mliečne výrobky sú zdrojom bielkovín, minerálov a vitamínov.

Acidofilné mlieko

Predstavuje dobrý zdroj širokého spektra probiotík s viacerými benefitmi pre zdravie.

Konzumácia mliečnych výrobkov obsahujúcich L. acidophilus má potenciál pri prevencii alebo kontrole črevných infekcií, zlepšuje tiež trávenie laktózy, napomáha pri kontrole hladiny cholesterolu, má protizápalový účinok a chemopreventívny účinok najmä proti rakovine hrubého čreva.

Jogurt

Je potravina bohatá na živiny. Nutričný obsah jogurtov sa líši v závislosti od spôsobu, akým boli spracované a aké ingrediencie boli použité. Je dobrým zdrojom mliečnych bielkovín a vápnika.

Tiež môže byť zdrojom jódu, fosforu, draslíka, vitamínov: B, B12, B2 – podľa druhu jogurtu [4] a horčíka; obsahuje tiež prospešné bakteriálne kultúry, vďaka ktorým je potencionálnym zdrojom probiotík; zlepšuje tiež vstrebávanie živín a trávenie.

Niektoré jogurty sú obohatené o vitamín D.

Poskytuje živiny, ktoré prispievajú k zdraviu kostí. Konzumácia jogurtov znižuje riziko vzniku diabetes mellitus 2. typu a taktiež je spojená s redukciou zubného kazu u detí.