Výživa / Ovocie a zelenina

Význam ovocia a zeleniny vo výžive

Ovocie a zelenina má vo výžive človeka nezastupiteľné miesto vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších dôležitých látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy v našom organizme. Pred každodennou konzumáciou nesmieme zabúdať na dôkladné umývanie ovocia a zeleniny!

NEZABÚDAJ – DOBRE POUMÝVAJ – ZDRAVO SI POCHUTNAJ !!!

Príjem ovocia a zeleniny je spojený so zníženým rizikom vzniku chronických ochorení. Ovocie a zelenina obsahujú viacero dôležitých látok prospešných pre ľudský organizmus:

  • 1. Vitamíny - vitamíny - podporujú priebeh metabolických procesov v ľudskom tele.
  • 2. Vláknina – podporuje funkciu žalúdka a čriev, znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
  • 3. Mastné kyseliny – mastné kyseliny sú súčasťou bunkových membrán a nachádzajú sa v šupkách dužinatých plodov.
  • 4. Fruktóza a iné jednoduché cukry - zabezpečujú dodávanie rýchlej energie pre organizmus.
  • 5. Minerálne látky - najmä draslík - priaznivo ovplyvňujú biochemické procesy.

Jablká

  • druhé najčastejšie konzumované ovocie na celom svete (prvé sú banány),
  • bohaté na vitamíny a stopové prvky (najmä vitamín C a E, či draslík),
  • každodennou konzumáciou jabĺk predchádzame vzniku rôznych chronických ochorení – ako napríklad: astme, Alzheimerovej chorobe či rôznym druhom rakoviny,
  • jablká pomáhajú pri čistení organizmu a jeho regenerácii, taktiež pomáhajú pri bolesti hlavy či závratoch.

Čerešne

  • ovocie bohaté na draslík, vlákninu, vitamín C, vápnik, železo a iné látky,
  • výživné látky pôsobia preventívne v súvislosti s cukrovkou, rakovinou a inými ochoreniami,
  • konzumácia čerešní podporuje zdravie pokožky a taktiež aj pravidelný srdcový rytmus,
  • čerešne tiež napomáhajú odvádzaniu toxických látok z organizmu, čistia obličky,
  • obsahujú fosfor, ktorý priaznivo pôsobí na nervovú sústavu, ktorú upokojuje.

Slivky

  • majú rôzne vlastnosti: protizápalové, antialergické či pamäť zlepšujúce,
  • konzumácia sušených sliviek napomáha zdraviu kostí,
  • slivky obsahujú vitamíny K1, C, vitamíny skupiny B a rôzne ďalšie látky,
  • konzumácia sliviek pôsobí priaznivo na tráviaci trakt, zabezpečuje prevenciu zápchy a pravdepodobne aj prevenciu rakoviny hrubého čreva,
  • posilňujú imunitný systém či srdce, priaznivo taktiež pôsobia na mentálnu výkonnosť či nervovú sústavu.

Hrušky

  • hrušky sú jedny z najstaršie pestovaných plodín,
  • obsahujú vlákninu, vitamín C, draslík a ďalšie dôležité látky,
  • konzumácia hrušiek zlepšuje zdravie čriev,
  • pomáhajú taktiež z tela vylúčiť ťažké kovy a jedy.

Marhule

  • obsahujú množstvo vlákniny, cukru, bielkovín, vitamínov či minerálov,
  • konkrétne vitamíny, ktoré obsahujú sú B6, B1, B3, C, E, A a K,
  • plody marhúľ spomaľujú proces starnutia, zlepšujú imunitný systém,
  • ich konzumácia pomáha pri regulácii krvného tlaku, spevňuje nechty, vlasy či pokožku.

Broskyne

  • obsahujú celý komplex výživných a biologicky aktívnych látok,
  • obsahujú tiež vitamín E, C, vlákninu a iné látky,
  • konzumácia pôsobí na zdravie prospešne,
  • broskyne sú ľahko stráviteľné, majú protistresové účinky,
  • posilňujú srdce či cievy a pozitívne pôsobia pri astme či kašľu.

Jahody

  • sú zdrojom cukrov, vitamínov, minerálov a ďalších látok,
  • napomáhajú v prevencii voči rôznym ochoreniam a pôsobia priaznivo na zdravie,
  • obsahujú množstvo vitamínu C a B9,
  • majú protizápalové účinky.

Ríbezle

  • cenný zdroj bioaktívnych zlúčenín, organických kyselín a vitamínov,
  • z bobuľového ovocia majú najvyšší obsah vitamínu C, ktorý je asi 5x vyšší ako v citrusových plodoch,
  • majú antioxidačné vlastnosti, antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti,
  • majú tiež potenciál zlepšiť celkové zdravie a prospešné sú pri ochoreniach spojených so zápalom a tiež s reguláciou hladiny glukózy v krvi.

Maliny

  • obsahujú dôležité živiny a prospešné fytochemikálie,
  • majú antioxidačné účinky a protizápalové účinky,
  • obsahujú vlákninu, vitamín C, horčík, draslík, vitamín K, vápnik a železo,
  • sú spájané so zlepšením, respektíve znižovaním krvného tlaku či zníženým vývojom aterosklerózy,
  • znižujú riziko metabolických chronických ochorení, kardiovaskulárnych ochorení, diabetes mellitus 2. typu či Alzheimerovej choroby.

Čučoriedky

  • sú bohatým zdrojom polyfenolov,
  • sú spojené so zníženým rizikom kardiovaskulárnych ochorení,
  • majú protizápalové a antioxidačné účinky, pôsobia na gastrointestinálnu mikroflóru a prispievajú tak ku zdraviu hostiteľa; majú tiež pozitívny vplyv na proces starnutia.

Mrkva

  • ide o dôležitú koreňovú zeleninu, ktorá prospešne pôsobí na zdravie,
  • obsahuje karotenoidy, vitamín C, vlákninu a ďalšie dôležité látky,
  • pomáha pri znižovaní rizika vzniku rakoviny,
  • konzumácia mrkvy kladne pôsobí na proces starnutia,
  • podporuje funkciu imunitného systému, podporuje tiež zdravú pokožku, zlepšuje zrak a bráni vzniku sivého zákalu.

Paprika

  • obsahuje množstvo vitamínu C, E, A a B9,
  • jej konzumáciou sa predchádza vzniku rakoviny, rôznych kardiovaskulárnych ochorení či šedému zákalu a podobne,
  • podporuje normálne fungovanie mozgu a taktiež priaznivo vplýva na imunitný systém.

Rajčiaky

  • rajčiny obsahujú vitamíny A, E, B5 a B, či rôzne ďalšie prospešné látky,
  • priaznivo vplývajú na trávenie a brzdia množenie choroboplodných baktérií v čreve,
  • znižujú tlak krvi, podporujú kvalitný spánok a eliminujú chronickú únavu.

Reďkovka

  • obľúbená koreňová zelenina s antidiabetickými účinkami, ktoré priaznivo pôsobia na diabetikov,
  • obsahuje sacharidy, vlákninu, bielkoviny či rôzne vitamíny skupiny B a vitamín C,
  • konzumácia tejto zeleniny pomáha pri hnačke, zápche či nadúvaní, pomáha rozpúšťať hlieny, ktoré bývajú prítomné pri kašli a nádche.

Kaleráb

  • obsahuje vitamíny B, B6, B5, vitamín C a mnohé ďalšie prospešné látky,
  • konzumácia tejto zeleniny priaznivo pôsobí na krvotvorbu či na imunitný systém,
  • posilňuje funkciu srdca, svalov, pomáha tiež zlepšovať náladu a prekonať stres, priaznivo pôsobí aj na spevnenie vlasov či pokožky.

ČO MOŽNO NEVIETE o najdôležitejších látkach pre náš organizmus

Voda - má nenahraditeľnú úlohu, je nevyhnutnou súčasťou telesných tekutín a pri jej nedostatku sa objavujú rôzne funkčné poruchy. Vytvára vhodné prostredie pre život buniek, zabezpečuje prívod výživných látok a odplavuje z organizmu látky škodlivé a nepotrebné.

Vitamíny – slovo vitamín sa skladá z latinského „vita“, čo znamená život a „amin“ - typ dusíkatej organickej zlúčeniny. Vitamíny sú organické zložky potravy, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie, život, rast. Delíme ich na: 1. vitamíny rozpustné v tukoch - vitamíny D,E,K,A, 2. vitamíny rozpustné vo vode - komplex vitamínov skupiny B a vitamín C.

Bielkoviny – iným slovom proteíny, tvoria základ všetkých tkanív v organizme. Názov proteíny je gréckeho pôvodu, čo znamená „zaujímam prvé miesto“ a pre nevyhnutnosť pre život a fungovanie organizmu si svoj názov zaslúžia právom, sú súčasťou každej bunky. Podľa zdroja ich delíme na: 1. bielkoviny rastlinného pôvodu - strukoviny, obilniny, zemiaky, 2. bielkoviny živočíšneho pôvodu - kuracie, morčacie, hovädzie, bravčové mäso a mliečne výrobky či vajcia.

Sacharidy, čiže cukry sú základným zdrojom energie, ktorá slúži organizmu na výkon svalovej práce a fungovanie životných funkcií organizmu. Zdrojom sacharidov sú najmä potraviny rastlinného pôvodu: výrobky z obilnín, ryža, zemiaky, kukurica, ovocie, med.

Tuky – iným slovom lipidy hrajú vo výžive poprednú úlohu, nakoľko sú rezervnými látkami a vrstva tuku chráni niektoré orgány. V tukoch sú viazané mastné kyseliny, ktoré sa delia na: 1. nasýtené, 2. nenasýtené – (napr. kyselina linolová, linolénová).

Minerálne látky sú živinami, ktoré si organizmus nevie vytvoriť sám a preto sa musia prijímať stravou. Sú nevyhnutnou súčasťou telesných tekutín a nedajú sa ničím nahradiť. Pôsobia na nervovú sústavu, svaly a minerálne látky ako vápnik, fosfor a horčík spevňujú kosti.

Zoznam použitej literatúry:
1. Ovocie a zelenina, Potravinové tabuľky, Výskumný ústav potravinársky, 1997
2. Liečivé účinky zeleniny a ovocia, Dr. Vojtech Vojtíšek, Masarykova univerzita, Brno, 2004, publikácia Slovenskej jednotnej charity http://www.magnificat.sk/htm02/najliek.pdf